Mlaku-mlaku lan sepedaan bisa ngilangi rasa kesel ing pasien kanker

Wong sing diobati kanker asring nandhang kesel kronis, nanging mlaku-mlaku utawa muter kanthi rutin bisa nambah tingkat energi, miturut panaliten sing diterbitake dening Perpustakaan Cochrane.

Kekeselen jangka panjang ing pasien kanker disalahake kanggo penyakit kasebut, sing asring diiringi nyeri, lan efek perawatan kayata kemoterapi. Panaliten sadurunge wis nyaranake manawa pasien bisa dibantu kanthi nutrisi sing nyukupi, ngobrol karo terapis, lan malah akupunktur.

Fiona Cramp lan kanca-kancane James Byron-Daniel saka Universitas West of England ing Bristol nglumpukake lan nganalisa asil saka 56 pasinaon, sing kalebu luwih saka 4 wong. pasien kesel sing gegandhengan karo kanker. Sawetara wong kasebut kalebu ing program latihan, lan sawetara ora olahraga lan dadi klompok kontrol. Umume panaliten kasebut nyinaoni wanita kanthi kanker payudara.

Frekuensi ngleksanani lan jumlah wektu sing ditindakake beda-beda gumantung saka sinau - saka rong latihan seminggu nganti latihan saben dina sing suwene saka 10 menit nganti 2 jam. Program kegiatan uga maneka warna - saka mlaku-mlaku, sepedaan, nganti latihan kekuatan lan yoga.

Ing luwih saka setengah pasinaon, pasien nindakake latihan sing beda-beda utawa bisa milih kegiatan sing cocog karo dheweke.

Analisis kasebut nuduhake yen aktivitas fisik, sajrone lan sawise perawatan kanker, ana gandhengane karo tingkat energi sing luwih dhuwur ing pasien.

Aktivitas aerobik (yaiku sing entuk energi liwat proses pembakaran oksigen) - kayata mlaku-mlaku utawa muter - ngilangake rasa kesel tinimbang latihan kekuatan.

Cramp nandheske yen titik kasebut dudu manawa pasien kanker kudu mlaku kanthi cepet, sanajan sawetara bakal rumangsa cukup yen dheweke bisa langsung jogging utawa sepedaan. Nanging, kita pengin kasurung wong kanggo miwiti karo kurang gaweyan - nyatet peneliti.

Dheweke nambahake manawa rata-rata wong bakal entuk manfaat kanthi aktif sacara fisik, nanging keuntungan bakal beda.

Analisis paling anyar nuduhake yen, contone, pasien kanker payudara utawa prostat entuk manfaat saka olahraga, nanging ora pasien kanker getih (kayata leukemia utawa limfoma). "Sawetara pasien ing departemen hematologi bisa uga ora duwe cadangan sing cukup supaya bisa ngidinke olahraga," ujare Carol Enderlin saka Universitas Arkansas kanggo Ilmu Kedokteran ing Little Rock, sing ora dadi penulis studi kasebut, menyang Reuters.

Amarga ganas hematologis nyuda sel getih, getih pasien kasebut bisa uga ora bisa ngeterake oksigen kanthi cukup. Mulane, olah raga aerobik utawa olah raga dosis rendah bisa dadi pilihan sing luwih apik kanggo pasien kasebut, ujare Enderlin. (PAP)

jjj / agt /

Ninggalake a Reply