Psikologi Somatisasi

Psikologi Somatisasi

Kelainan somatization wis suwe dingerteni lan didiagnosis ing pasien sing sacara kronis lan terus-terusan sambat gejala fisik sing, sanajan nindakake kabeh tes sing cocog, ora ditemokake saka asal-usul fisik. Yaiku ekspresi fenomena mental kanthi wujud gejala fisik sing bisa tuwuh kanthi ora sadhar lan ora sengaja utawa sadhar lan sukarela.

Wong sing didiagnosis kelainan gejala somatik lan kelainan sing ana gandhengane ditondoi karo gejala fisik sing ana gandhengane karo pikiran, sensasi. Kelainan kasebut nyusahake lan asring banget ngganggu uripe pasien kanthi sosial, profesional utawa akademis.

Sampeyan ora kudu bingung karo kasus simulasi sing sengaja diapusi supaya entuk tunjangan njaba kayata cuti sakit, ngindhari tumindak ukum utawa pambayaran cacat. Yen motivasi minangka insentif eksternal, mula ora ana somatisasi.

Somatisasi bisa dadi rong jinis, akut utawa kronis. Sing akut kedadeyan ing wong sing duwe kepribadian normal lan tingkat adaptasi sing, amarga stres, wiwit muncul gejala somatik. Justru masarakat kasebut butuh perhatian medis sing cukup supaya ora nyipta kahanane. Saliyane, somatisasi kronis biasane kedadeyan ing pasien kanthi tingkat adaptasi sing ora nyenengake lan asring ngalami masalah kepribadian. Biasane duwe gejala fisik sing ora ditrapake sing ora bisa ditindakake minimal nem wulan.

Somatisasi iki nduweni telung komponen. Pengalaman sing ana gandhengane karo gejala sing dialami wong kasebut lan urip amarga nandhang sangsara. Liyane kognitif sing kudu dilakoni, sabenere, karo pengalaman kasebut, yaiku kanthi cara pasien nafsirake somatisasi minangka penyakit sing ngancam sing ora bisa dideteksi. Pungkasan, ana aspek perilaku, kalebu telusuran diagnosis lan perawatan sing terus-terusan. Mula, wong sing kelainan iki biasane duwe sejarah medis sing akeh, mula tes diagnostik beda.

Tombol

  • Menehi macem-macem gejala sing ora jelas lan ora jelas
  • Gejala ditulis kanthi kuwatir sing ora proporsional
  • Eksistensi stres
  • Anane kuatir utawa depresi sing ana gandhengane
  • Gejala kasebut dialami kanthi kuwatir lan nandhang sangsara
  • Gejala fluktuasi
  • Kasusahan laten
  • Golek manungsa waé

Gejala umume

  • Asthenia lan kesel
  • Nyeri umum utawa nyeri gulu
  • Gas, weteng, weteng, diare, utawa konstipasi
  • Pusing, sirah, lemes otot
  • Gatel, gatel, eczema
  • Gangguan sesanti
  • Gangguan Gait
  • Palpitations, nyeri dada
  • Rasane sesek ambegan

Ninggalake a Reply