Cara ngenali bahan-bahan kewan ing panganan

Wis pirang-pirang taun saiki, para aktivis hak kewan wis nyoba kanthi cara nakal utawa ora sengaja nglarang panggunaan bahan-bahan asale kewan ing industri, nanging nganti saiki muspra. Lan yen wong sing mangan daging ora pati ngerti karo pitakon kasebut, mula para vegetarian sing sengaja menehi daging, susu utawa endhog bisa terus digunakake utawa asale, tanpa ngerti. Sampeyan bisa ngilangi kahanan kaya ngono lan tetep ora yakin karo sinau babagan cara nemtokake. Menapa malih, iki kayane ora angel.

Suplemen Nutrisi: Apa Sing Ana Apa lan Apa Supaya Supaya Ora Digadhekake

Mungkin, produksi industri ora bisa dipikirake tanpa aditif panganan. Dheweke bisa nambah rasa panganan panganan, ngganti warnane, lan pungkasane bisa nambah umur. Gumantung saka asal usule, kabeh mau dadi pirang-pirang jinis, nanging vegetarian, miturut kapercayane, kepengin suplemen alam sing asale saka kewan. Cukup amarga digawe saka bahan baku sing diwenehake kewan. Paling asring yaiku lemak kewan utawa dheweke sel pigmen… Pisanan digunakake kanggo nggawe émwlgatorovlan sing terakhir - pewarna… Kangge, bahan-bahan kasebut asring diprodhuksi saka tulang rawan, balung kewan sing tiwas, utawa enzim sing disekresi ing weteng.

Cara ngenali bahan-bahan kewan ing panganan

Cara paling pasti kanggo nemtokake asal usul bahan kasebut yaiku ngubungi teknolog. Kasunyatane yaiku bareng karo aditif asal usul kewan utawa tanduran, uga ana bahan kontroversial sing bisa digawe saka siji utawa bahan baku liyane. Sejatine, informasi babagan kasebut mesthi dituduhake ing paket kasebut, sanajan kadhang kala kudune ditutupi, sing bisa uga nggawe bingung karo vegetarian sing pengalaman. Mula, kanggo ngrampungake, becike ditliti kabeh dhaptar bahan tambahan panganan asale kewan, uga spesifikasi panggunaan sing bisa.

Bahan-bahan kewan ing panganan

Miturut Dewan Peternakan Ontario, industri kasebut nggunakake 98% organisme kewan, 55% yaiku panganan. Apa iki lan arep menyang endi? Ana akeh pilihan.

  • - bahan sing dipikolehi saka balung, tendon lan balung nom kewan sawise mati sajrone umob sing suwe. Iki kawangun amarga kolagen, bagean integral saka jaringan ikat, sing malih dadi lem… Cairan sing dipikolehi sawise masak diuap lan dijlentrehake. Sawise adhem, jebule dadi jeli, sing banjur dikeringake lan digunakake sajrone nggawe marmalade, glepung lan permen. Keuntungan utama gelatin ditemtokake dening sifat-sifat kasebut: transparan, tanpa rasa lan ora ana ambu, lan ing wektu sing padha gampang ngowahi massa confectionery dadi jeli. Kangge, sawetara wong ngerti manawa gelatin sayuran duwe sipat sing padha, sing luwih disenengi kanggo vegetarian. Iki digawe saka agar-agar, jeruk lan apple pil, seaweed, carob. Wong sing nate nyerah daging kudu dipandu panganan legi sing digawe karo gelatin sayuran.
  • Abomasum, utawa rennet. Bisa uga asale saka kewan, yen dipikolehi saka weteng pedhet, utawa sayuran, mikroba utawa mikroba. Katelu cara pungkasan ngasilake bahan sing bisa dikonsumsi vegetarian. Abomasum dhewe minangka zat sing akeh digunakake ing produksi keju lan sawetara jinis keju. Keuntungan utamane, sing diregani ing industri panganan, yaiku kemampuan kanggo ngrusak lan ngolah. Apike enzim iki ora duwe analog lan ora diprodhuksi kanthi artifisial, mula larang banget. Nanging, untunge, ora mesthi ditrapake. Ing pasar, sampeyan isih bisa nemokake keju sing digawe kanthi tambahan bahan-bahan asal usul tanduran, kayata: Adyghe utawa Oltermanni, lsp Fromase, Maxilact, Milase, Meito Microbial Rennet.
  • Albumin minangka zat sing ora mung garing serum protein Iki digunakake tinimbang putih endhog sing luwih larang nalika baking panganan roti, kue, kue-kue, amarga wis apik, dadi umpluk.
  • Pepsin asring minangka tambahan asale kewan, saliyane kasus kasebut nalika diiringi tulisan "mikroba". Mung ing kasus iki, "diijini" kanggo vegetarian.
  • Vitamin D3. Aditif asale kewan, amarga bahan baku kanggo pabrik.
  • Lecithin. Informasi iki utamane bakal narik minat vegan, amarga lesitin kewan digawe saka endhog, dene kedele digawe saka kedele. Kajaba iku, sampeyan bisa nemokake lecithin sayuran, sing uga digunakake kanthi aktif ing industri panganan.
  • Carmine. Bisa uga diarani jeneng asam karminat, cochineal, E120… Werna minangka warna sing menehi kemacetan, minuman, utawa marmalade warna abang. Iki dipikolehi saka awak Coccus cacti utawa wanita kakus Dactylopius. Dheweke minangka serangga sing urip ing tanduran daging lan endhog. Ora perlu dicritakake, kanggo produksi 1 kg zat kasebut, akeh wanita digunakake, diklumpukake sadurunge endhog, amarga sajrone wektu kasebut, dheweke entuk warna abang. Sabanjure, casinge dikeringake, diolah nganggo macem-macem zat lan saring, entuk pewarna alami nanging larang. Sanalika, warna kasebut gumantung mung ing acidity lingkungan lan bisa beda-beda orange dadi abang lan ungu.
  • Batubara, utawa CARBON BLACK (hidrokarbon). Dituduhake dening tandha E152 lan bisa dadi bahan sayuran utawa kewan. Macem-macem yaiku Carbo Animalis, sing dipikolehi saka kobongan bangku sapi. Bisa ditemokake ing label panganan tartamtu, sanajan dilarang digunakake dening sawetara organisasi.
  • Lutein, utawa LUTEIN (161b) - digawe saka, nanging, ing sawetara kasus, bisa dipikolehi saka bahan tanduran, contone, mignonette.
  • Cryptoxanthin, utawa KRYPTOXANTHIN, minangka bahan sing bisa diarani 161с lan digawe saka bahan baku sayur-sayuran lan kewan.
  • Rubixanthin, utawa RUBIXANTHIN, minangka suplemen panganan sing ditandhani ing kemasan kanthi lambang Е161d lan bisa uga asale saka kewan utawa dudu kewan.
  • Rhodoxanthin, utawa RHODOXANTHIN, minangka bahan sing diidentifikasi ing kemasan kasebut minangka E161f lan digawe saka kaloro jinis bahan baku.
  • Violoxanthin, utawa VIOLOXANTHIN. Sampeyan bisa ngerti aditif iki kanthi menehi label E161e… Iki uga bisa asale saka kewan lan dudu kewan.
  • Canthaxanthin, utawa CANTHANTHIN. Dituduhake dening tandha 161g lan kalebu rong jinis: asale tanduran lan kewan.
  • Kalium nitrat, utawa NITRATE minangka bahan sing paling asring diwenehi label dening pabrikan E252… Bahan kasebut duwe efek negatif ing awak, amarga sing paling apik, mung nambah tekanan getih, lan sing paling ala nyebabake kanker. Sanalika, bisa digawe saka bahan baku kewan lan bahan baku non-kewan (kalium nitrat).
  • Asam propionat, utawa asam PROPIONIK. Dikenal kanthi label E280… Nyatane, iki minangka produk sampingan saka produksi asam asetat, sing dipikolehi sajrone fermentasi. Nanging, ana panemu manawa ing sawetara kasus bisa dadi bahan asal saka kewan. Nanging, kudu nyingkiri ora mung amarga alasan iki. Kasunyatane yaiku asam propionat yaiku karsinogen.
  • calcium malates, utawa MALATE. Dituduhake dening tandha E352 lan dianggep bahan-bahan saka kewan, sanajan panemu kontroversial.
  • Polyoxyethylene sorbitan monooleate, utawa E433… Ana keraguan babagan suplemen nutrisi iki, amarga dikabarake yen dipikolehi liwat panggunaan daging babi lemu
  • Di- lan monogliserida asam lemak, utawa MONO- LAN DI-GLYCERIDES saka ASAM LEMBUT. Dituduhake kanthi menehi tandha E471 lan kawangun saka panganan saka industri daging, kayata, utawa saka lemak sayuran.
  • Kalsium fosfat, utawa fosfat balung, sing dikenal kanthi label kasebut E542.
  • Glutamat monosodium, utawa GLUTAMAT MONOSODIUM. Ora angel ditemokake ing bungkus, amarga ing kana ditandhani kanthi tandha E621Asal-usul bahan kasebut kontroversial, amarga ing Rusia dipikolehi saka limbah produksi gula. Nanging, iki dudu alesan kanggo tetep setya marang dheweke, amarga, miturut masarakat Amerika, monotodium glutamat sing nyebabake pangembangan kelainan defisit perhatian lan uga bocah sekolah. Paling asring, sing kaping pisanan nuduhake awake dhewe kanthi wujud kepinginan sing landhep lan ora wajar, sanajan ana panganan tartamtu. Nanging, nganti saiki, iki mung perkiraan sing durung dikonfirmasi dening ilmu resmi.
  • Asam inosinat, utawa asam INOSINIK (E630) Minangka bahan sing asale saka kewan lan iwak tisu
  • Garam natrium lan kalium L-listein, utawa L-CYSTEINE LAN HYDROCHLRIDES - LAN GARAM POTASSIUM minangka aditif sing dituduhake nganggo label E920 lan, miturut laporan sing durung dikonfirmasi, digawe saka rambut kewan, wulu manuk utawa rambut manungsa.
  • Lanolin, utawa LANOLINE - bahan sing dituduhake kanthi tandha E913 lan nuduhake tandha kringet sing ana ing wulu wedhus.

Apa liyane sing kudu diwedeni vegetarian?

Ing antarane aditif panganan, ana jinis liyane sing mbebayani sing paling bisa dihindari. Lan titik ing kene ora mung asale, nanging uga efek ing awak. Iki babagan:

  • E220… Iki minangka sulfur dioksida, utawa SULFUR DIOXIDE, sing asring difumigasi. Bahan sing umume umume bisa ngganggu penyerapan vitamin B12, utawa malah luwih elek - nyumbangake karusakane.
  • E951… Iki aspartam, utawa ASPARTAME, ing pandangan pertama, zat sintetis sing aman sing bisa dadi pemanis. Nanging nyatane, iki racun sing paling kuat, sing ing awak malih meh dadi formalin lan bisa nyebabake fatal. Aspartame dihargai dening para produsen amarga keluwen banget lan kepinginan kanggo mangan ton panganan hidrokarbon, mula ditambahake ing komposisi soda manis. Ngomong-ngomong, mulane sing terakhir asring ana ing rak-rak kanthi kripik lan sereal. Ing sawetara negara, dilarang sawise atlit kasebut ngombe panganan Pepsi kanthi isine sawise latihan lan tilar donya.

Ora perlu dicritakake, dhaptar bahan-bahan sing mbebayani lan uga mbebayani sing ora dikarepake ora mung kanggo vegetarian, nanging uga kanggo masarakat biasa, ora ana enteke, amarga terus diisi. Kepiye nglindhungi awak lan kesehatan sampeyan ing kahanan kasebut? Waca label kanthi tliti, masak dhewe yen bisa lan gunakake mung aditif panganan alami, contone, vanila polong tinimbang vanillin gawean, lan aja nganti kesusu, nanging mung seneng urip!

Artikel liyane babagan vegetarian:

Ninggalake a Reply